Környezettudatosság erősítése

Szakmai nap az aktív természetvédelem jegyében

Erdészek körében nemcsak erdészeknek
2010.09.17
2010.09.17

Az Ipoly Erdő Zrt. egy különleges szakmai napon mutatta meg az erdészeknek, mit is jelentenek a természetvédelmi beruházásai, és hogyan hat mindez a Földi élet egészére.


A Püspökszilágyi helyszín több szempontból is igen alkalmasnak bizonyult a jeles nap lebonyolításához. Kiváló infrastruktúra, nagyszerű idő, pazar erdei környezet. Mit kívánhat még magának az a közel 100 erdőgazdálkodási szakember, akik egy különleges "képzésen" vehettek részt. Ugyanis az Ipoly Erdő Zrt. rendhagyó módon kívánta bemutatni az élőhely fejlesztési projektjét.A nap első felében a projekt szakmai részleteinek ismertetése volt soron kis csoportokban, kutatók, illetve a projektben résztvevő szakemberek segítségével. Ezután egy különleges verseny zajlott elsősorban a projektet érintő elméleti, és gyakorlati feladatokkal. Természetesen a megmérettetésben használni kellett a hagyományos gazdálkodási eljárások, eszközök ismeretét is, sőt az értékelésbe még a teljesített idő is beleszámított. A versenyen részt vevők ezután kiscsoportos beszélgetések keretében mondhatták el észrevételeiket, gondolataikat a természetvédelmi irányultságú projekt kapcsán. Számos igen érdekes attitűd került elő, amelyek nemcsak kommunikációs szempontból tártak fel problémákat, esetenként lehetőséget is.

Néhány fontos megállapítás az elhangzottakból:

Az erdészek egyben természetvédők is (erdőmérnökök, erdészek - szakemberek) az alap feladatukon túl is, amely az erdőgazdálkodás, mert mindig szívükön viselték az erdők természetes állapotát értékeinek védelmét és élőhely megőrzést. Ezért van még mit védeni az erdőkben. A több évszázados tudatos erdőgazdálkodás magával vonta ugyanis azt is, hogy egyre több szempont került elő a gazdálkodásban, ami először a tartamosságban (elsősorban gazdasági szempontok), később a fenntarthatóság biodiverzitás fontosságának szem előtt tartásával jelent meg a történelemben.

Az erdész "barátja" bárki lehet, és erre a szakmánknak szüksége is van! Pártoló erdészként azzal is segíthetjük az erdész munkáját, ha elkötelezettek a természet értékei iránt, melyben az erdő nemcsak élőlények sokasága, hanem egy bonyolult életközösség rendszere, egyben az egyes fajok élettere, élőhelye. Ezért különösen fontos, hogy ha bármelyik elemét kivesszük, megrongáljuk, nem megfelelően viszonyulunk hozzá, akkor láncreakciót indíthatunk el, de mindenképpen szűkítjük ezt az érzékeny életteret, életlehetőséget.

A szakmai napon részt vevők a nap végén elégedetten térhettek haza, hiszen ilyen színes, szervezett, közösségerősítő "fórumra" ritkán adódik lehetőség a dolgos hétköznapokban.

Ha az erdész munkáját, a természetvédelmi projektet aktívan akarja valaki segíteni, mert magának érzi az erdőt, érdemes nyitott szemmel járni utjaink során. Amennyiben illegális szemétlerakást, fakitermelést, szállítást, motorozást, quadozást, erdőbe nem illő hangoskodást vagy más természetkárosítást lát, tapasztal, akkor legyen Ön is tiszteletbeli erdésszé! Ugyanis ha van lehetőség kisebb jelentőségű vétségnél, érdemes az elkövetőnek tisztelettel felhívni a figyelmét, hogy miért nem ildomos ezeket tenni. Egyéb esetben keresse az illetékes erdészt, telefonon, vagy éljen jelzéssel e-mailen, postai úton.