Környezettudatosság erősítése

Dalol a Naszály kórustalálkozó

Madárdalért csendült a dal a Naszályon
2010.05.14
2010.09.16

Vetekedhet-e az emberi hang a madarakéval? Nem, de egymáséban lehet gyönyörködni! Ezt a különleges élményt élhette át több száz résztvevő, akik kicsiktől nagyokig képviselték az emberi hang megannyi színét, hogy a természet által épített templom akusztikus hangzásában csendüljenek fel dalok az erdőről. Kaptak is feleletet a csicsergő, éneklő tollas sereglettől!

Május 14-én az Ipoly Erdő Zrt. az Európai Uniós forrásokból megvalósuló természeti értékek megőrzését célzó projektje keretében különleges programmal ajándékozta meg a természetbarátokat és azokat, akik természetes környezetben szeretnének kikapcsolódni.

Először került sor az Ipoly Erdő Zrt. szervezésében a “Dalol a Naszály” elnevezésű kórustalálkozóra. A közös éneklés és a természet szeretete – a változékony, csapadékos időjárás ellenére – nyolc lelkes kórust és egy kiránduló csoportot szólított a Naszály erdejébe. Volt olyan környezettudatos osztály (Nagymarosról), akik bátor tanító nénijükkel, kerékpárral érkeztek az ünnepség helyszínére az erdészek legnagyobb örömére.

A kórusok iskolájukat jelző táblákkal felsorakoztak a Váci Erdészet Gyadai Tanösvényének indulópontjára, ahol Dobó István a Váci Erdészet vezetője, és Beer Miklós váci megyés püspök köszöntötte a kórustalálkozóra érkezőket. A csoportokhoz egész napra barátságos erdész vezető csatlakozott, akitől az ismeretterjesztő séta során sokat tanultak a gyerekek a természeti értékek megőrzéséről, az erdő megóvásáról és szeretetéről. A kirándulás alatt ismeretek szerzése mellett, volt alkalom csendben megfigyelni az erdő muzsikáját, hogy hangjait ellesve a kórusok szebbé tegyék saját éneküket.

A Gyadai réten a természet gyönyörű díszletet varázsolt farönkökből kialakított színpadhoz, amelyen a résztvevők szebbnél szebb dalokkal tisztelegtek a Naszály madarai és fái előtt. A kórustalálkozó vendége Nábelek Anita, mesemondó népdalokkal és mesékkel örvendeztette meg közönségét, melyet a gyerekek figyelmükkel és nevetésükkel köszöntek meg a művésznőnek. A váci Szent Cecília felnőtt kórus elfogadta az Ipoly Erdő Zrt. meghívását, szereplésük lenyűgözte a résztvevő gyerekeket és felnőtteket. Végül a kórusok közös éneke tette ünnepélyessé az I. Dalol a Naszály kórustalálkozó zárását.

A közös éneklés élményét követően a kórusok tagjai az Óriások pihenőjében falatozhattak az erdészek tarisznyájából, megismerve az erdei étkeket. Sokak először kóstoltak szarvashúst, amely friss kenyérrel, áfonyaszósszal mindenki kedvence lett.

A nap zárásaként a gyerekek kézműves foglalkozáson természetes anyagokból készíthettek játékokat, lerajzolhatták élményeiket; ügyességi játékokon keresztül „tisztíthatták” meg a forrásokat, erdei tisztásokat; emlékezetüket védett állatokat, madarakat ábrázoló memóriaátokkal, kirakókkal fejleszthették.

Az Ipoly Erdő Zrt. továbbra is mindenkit hív, aki tenni akar a természet értékeinek megőrzéséért, jöjjön el, váljon maga is erdésszé, kis erdésszé, aki felelősen gondolkodik a természetről és a felelősségtudatot környezetében is erősíti. A Madarak és Fák napján végeztével, örömmel nyugtázták az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai, hogy sok gyermek nyitott a természet és annak megóvása iránt. Szívesen tanulnak és az erdő és természeti értékeink megóvásáról. Egy picit ők is „kiserdészek” lettek.