Környezettudatosság erősítése

Ember az erdőben, az erdőért

több mint hétszáz fotó érkezett a pályázatra
2010.03.25
2010.09.16
Az Ipoly Erdő Zrt. február közepén hirdette meg kreatív fotópályázatát „Ember az erdőben, az erdőért” címmel, amatőr és profi fotósok részére.

A pályázat kapcsolódik ahhoz a természetvédelmi fejlesztéseket tartalmazó projekthez, amely Közép-Magyarország erdészeti területeinek, valamint élő és élettelen természeti értékeinek megőrzését és rehabilitációját szolgálja.Az Ipoly Erdő Zrt. február közepén hirdette meg kreatív fotópályázatát „Ember az erdőben, az erdőért" címmel, amatőr és profi fotósok részére. A pályázat kapcsolódik ahhoz a természetvédelmi fejlesztéseket tartalmazó projekthez, amely Közép-Magyarország erdészeti területeinek, valamint élő és élettelen természeti értékeinek megőrzését és rehabilitációját szolgálja.

A Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP-3.2.1/A) keretében elindított 221.889.600 forintos összköltségű, az európai uniós pályázati források mellett jelentős saját erőt is igénylő program célja az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő védett természeti területek, Natura 2000 területek és élőhelyek, valamint a védett természeti értékek kedvező természeti állapotának megóvása, javítása, a hazai védett és közösségi jelentőségű fajok védelme és élőhelyük biztosítása.
A kapcsolódó fotópályázat a természeti értékek megóvásának fontosságára és a környezetre gyakorolt pozitív emberi hatás szükségességére hangsúlyos üzeneteket megfogalmazó fotókkal kívánja felhívni a figyelmet. Az alkotók a pályaművek elkészítésekor a digitálisan manipulált képtől a montázson, portrén, életképeken, tárgyfotón át a tájképig szabadon választhattak a különböző megnyilvánulási formák között. Bár a pályázat már lezárálut (május 5.), a téma izgalmasnak mutatkozott és már az első napokban sokakat megmozgatott. A jelentkezők a felhívás közzétételét követő néhány napban több mint százötven pályamunkát töltöttek fel a www.weberdo.hu oldalra. Az alkotásokat szakértő zsűri értékelte, aki az elbírálás során az üzenet kreatív képi megjelenítésére fektette a hangsúlyt. A site-on található galériában a legtöbb közönségszavazatot kapott pályaművet közönségdíjjal jutalmazták. A pályázat eredményét 2010. júniusban tették közzé, az ünnepélyes díjátadóra pedig az Ipoly Erdő Zrt. által rendezett projekt záró eseményen, ahol a három legjobb munka alkotója értékes díjakat vehette át.

Megszületett az eredmény az Ember az erdőben, az erdőért - természeti értékeink megőrzése című nyílt kreatív fotópályázaton, amelyet az Ipoly Erdő Zrt. február közepén hirdetett meg amatőr és profi fotósok részére. Az alkotóknak az volt a feladata, hogy hangsúlyos üzeneteket megfogalmazó fotókkal hívják fel a figyelmet a természeti értékek megóvása és a környezetünkre gyakorolt pozitív emberi hatás szükségességére. A pályaművek elkészítésekor az alkotók különböző technikák és megnyilvánulási formák közül választhattak, a digitálisan manipulált képtől a montázson, portrén, életképeken és tárgyfotón át a tájképig. A pályázat lezárásáig csaknem 700 fotó érkezett. Az alkotásokat elismert fotóművészekből álló háromtagú szakértő zsűri bírálta el, aki az üzenet kreatív képi megjelenítésére fektette a hangsúlyt.

A zsűri tagjai: Albert Kriegler az Osztrák Fotóművészeti Szövetség (ÖGPH) elnöke és Hon M-ÖGPh címmel kitüntetett tiszteletbeli tagja, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (Fédération Internationale de l ´Art Photographique" "ESFIAP- Excellence FIAP" díjas kitüntetettje, az Osztrák Amatőr Fotóművészeti Szövetség (VÖAV) alelnöke és burgenlandi vezetője, a Mattersburgi Nemzetközi Fotóművészeti Központ vezetője, aki kiemelkedő munkásságával elnyerte a VÖAV "Aranyfokozatú fotóművész" díját, ifj. Folcz Tóbiás, MAFOSZ (2001) és a FIAP (2005) és (2009) címmel kitüntetett "Kiváló fotóművész", a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének etikai bizottsági tagja, az ország legidősebb és jelenleg is legeredményesebb fotós csoportjának, a Soproni Fotóklubnak a vezetője, a hazai és nemzetközi fotópályázatok rendszeres résztvevője és Dr. Nagy Attila, a MAFOSZ diplomás fotóművésze (2006), a Fotóművészeti Világszövetség (FIAP) fotóművésze (2010), az Osztrák Amatőr Fotóművészeti Szövetség (VÖAV) tagja és kitüntetésének birtokosa (AVÖAV díjas), a Soproni Fotóklub tagja, külkapcsolatokért felelős titkára, több kiállítás szervezője, hazai és nemzetközi fotóművészeti alkotótelepek rendszeres résztvevője volt.

A szakmai zsűri döntése értelmében az első helyezést Dvornik Gábor (Sződliget) “Inkább visszaadnám Uram... című alkotása nyerte”. Második helyezést ért el Dobrovits Ádám (Dunakeszi) “Árvíz ősszel” című képe. A zsűri harmadik díjjal jutalmazza Csigó Gergely (Sopron) Óhermes közelében diapozitívre optikai trükkel készített “Álomerdő” című munkáját, Incze Domokos (Csíkszereda) “ Elvarázsolt erdő” című sorozatát és Szerencsi Gábor (Eger) “ Lopakodó róka” című sorozatát. A Közönség kedvence Lukács Róbert (Szigetvár) “Hajnal” című fotója lett, összesen 7477 szavazattal.

A pályázó fotósok mindegyikét digitális oklevéllel jutalmazzák a szervezők, a kiemelkedő aktivitás és színvonalas fotók elismeréseként. A nyeremények átadására június közepén kerül sor az Ipoly Erdő Zrt. Központjában, Balassagyarmaton. A nyerteseknek ezúton is gratulálunk.