Környezettudatosság erősítése

Környezettudatos Mikulás osztott ajándékokat

2009.12.16
2010.09.16

2009. december 5-én a Börzsöny szívébe Királyrétre érkezett a Mikulás. A gyerekek és szüleik ingyenesen utazhattak kisvasúttal Királyrétre. A Mikulás érkezését várva a családok erdei kirándulás alatt csodálhatták meg a téli erdő szépségeit, természeti értékeit.

A kirándulás élményeivel gazdagodva a családok a királyréti Kastély Hotelbe igyekeztek, ahol a Mikulás érkezéséig az Apacuka Együttes szórakoztatta a kicsiket és a nagyokat. A gyerekek együtt énekelhettek, és dalokat tanultak a kerek-erdőről, patakról, lepkéről és a természet csodáiról, érdekességeiről, a környezetvédelem fontosságáról.

A koncert után az Ipoly Erdő Zrt. dolgozói segítségével a felnőttek és gyermekek a természeti értékek megőrzésével, élőhely-védelemmel, és aktív természetvédelemmel kapcsolatos ismereteiket bővíthették. A gyermekek figyelmét játékos formában keltették fel, a természet életünkben betöltött nélkülözhetetlen szerepével, valamint a természeti értékeinket védelmével kapcsolatban. Eközben a szülők tesztkérdésekre válaszolhattak, az élőhely- és élettelen természeti értékek megőrzésével, valamint a családok mindennapokban alkalmazott környezettudatos tevékenységeivel kapcsolatban.

Az ügyes kezű gyerekek és felnőttek különböző erdei termékekkel, terményekkel ismerkedhettek miközben gesztenyéből, és makkból, raffiából, lencséből, és különböző magokból aranyos figurákat készítettek. Az alkotás közben az Ipoly Erdő dolgozói meséltek a Nagymarosi Gesztenyés megmentéséről, a cserestölgyesek és gyertyánostölgyesek védelméről. A gyerekek a szorgos munka alatt beszámoltak, milyen gyakran járnak erdőbe, hogy miért szeretnek erdőbe járni, mire figyelnek az erdei kirándulásaik során.

A gyerekek nagy izgalommal és örömmel fogadták a várva várt Mikulás érkezését, aki szemükben a téli erdő hiteles lakója, és az erdei élőlények barátja. A Mikulás mesélt a gyerekeknek barátairól az erdei állatokról és növényekről és védelmezésükről. A gyermek a Mikulás véleményét és tanácsait teljes mértékben magukévá tették, és elfogadták. Lelkesen újságolták Szüleiknek az apró feladatokat természetünk megóvása érdekében, amelyekkel megbízta őket a Mikulás. A szép dalokért és okos feleletekért ajándékcsomagokat kaptak a gyerekek. A hagyományos ünnepi ajándékokon, édességeken, fából készült játékon kívül, könyvjelzőt, matricát képeslapot kaptak a gyerekek, amelyeken megtalálhatóak a Természeti Értékek megőrzését célzó fejlesztések az Ipoly Erdő Zrt. Közép-magyarországi erdészeteinek területén” projekt ismeretanyagai. A gyerekek ezeket az ajándékokat elvihetik az óvodába, iskolába, ahol együtt játszva társaikkal továbbíthatják a Mikulástól hallott tanácsokat. Tovább él a projekt üzenete a könyvjelzőkön, az otthonukban felragasztott matricán, a nagyszülőknek elküldött képeslapon.

Az egész család számára értékes programot jelentett a Királyréten megrendezett Mikulás Nap. Egy csodás téli erdei sétát követően együtt tanulva, megismerve az élőhely- és élettelen természeti értékek megőrzésének fontosságát, szórakozva látogathatták meg a Mikulást a gyerekek és a szüleik.