Környezettudatosság erősítése

Családi Nap a Gyadai Tanösvényen Hangya Danival

Erdészek a természetért nyíltnap
2010.05.16
2010.09.16

Május 15-én az Ipoly Erdő Zrt. az Európai Uniós forrásokból megvalósuló természeti értékek megőrzését célzó projektje keretében különleges programmal ajándékozta meg a természetbarát családokat, baráti társaságokat és azokat, akik természetes környezetben szeretnének kikapcsolódni.

Az Ipoly Erdő Zrt. szervezésében valósult meg a Családi Nap a Gyadai Tanösvényen Hangya Danival, aki a Váci Erdészet jelképévé, és a környéken kiránduló gyermekek kedvencévé vált. A tanösvény kezdőpontján a kiránduló családok, baráti társaságok átvehették a Természetbúvárkodás a Gyadai Tanösvényen foglalkoztató füzetet, amely segítségével feljegyezhették az erdei élményeiket, megfigyeléseiket, valamint térképként szolgált az erdei tanösvény bejárásához. A természetkedvelő kirándulók az ismeretterjesztő séta állomáspontjain erdészek segítségével ismerkedhettek meg az Erdészek a Természetért projekt, természeti értékek megőrzését célzó tevékenységeivel.

Az állomáspontokon a résztvevőket erdészek várták, akik a tanösvény állomáspontjain értékes információkkal tették érdekessé a kirándulást. A tó mellett elhaladva a családok tájékozódhattak madaraknak, kis vízi növényeknek, kétéltűeknek otthont adó, költőhelyül szolgáló kis vizes élőhelyek fontosságáról. A Kőfejtőnél a talajról tanulhattak, ahol a nedves talajból gyúrt golyóból következtették ki a talaj összetételét. A tölgymatuzsálemek mellett elhaladva a gyerekek megismerkedhettek az erdőgazdálkodással. Játék során családjukkal megpróbálhatták átölelni a kocsányos tölgyek törzsét, megmérhették lombkoronájukat. Kedvenc feladatuk, hogy visszatalálni tapintás után bekötött szemmel a kiválasztott fához.

A Gyadai Rétre érkezve az invazív fafajokról, és az őshonos élőlények megóvásáról hallhattak a kirándulók. A forrásokban gazdag Börzsönyben a turisták szomjukat olthatták és megőrzésükről hallhattak. A tanösvényen a lápvilágról és különleges élőlényeiről is tanulhattak, a szerencsések még foltos szalamandrával is találkoztak. A függőhídon való izgalmas átkelés után a talajerózióról, valamint a helyreállító tevékenységről kaptak tájékoztatást. A kirándulás alatt ismeretek szerzése mellett, volt alkalom játékra is az Óriások Pihenőjében, ahol a gyerekek ügyességi játékokon keresztül „tisztíthatták” meg a forrásokat, erdei tisztásokat; óriástalpakon lépkedhettek, babzsákkal célozhattak.

A nap zárásaként az érdeklődők kézműves foglalkozáson természetes anyagokból játékokat, rongybabát, csipeszmadárkát készíthettek, lerajzolhatták élményeiket, emlékezetüket a védett állatokat, madarakat, valamint növényeket ábrázoló memóriaátokkal, kirakókkal fejleszthették. Visszaérkezve a Gyadai Tanösvény kezdőpontjára a gyerekeket, legnagyobb örömükre ingyenes arcfestés várta. Szebbnél szebb erdei tündérek, királylányok, valamint Hangya Danik, és erdei állatok születtek, akik vidáman indultak haza sok erdei élménnyel, ismerettel és az ajándékba kapott könyvjelzővel és matricával. A családi nap végeztével, örömmel nyugtázták az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai, hogy sok a természetkedvelő család, baráti társaság látogatott el Erdészek a természetért nyílt napra, akik nyitottak a természet és annak megóvása iránt. Az Ipoly Erdő Zrt. továbbra is mindenkit hív, aki tenni akar a természet értékeinek megőrzéséért, jöjjön el, váljon maga is erdésszé, kis erdésszé, aki felelősen gondolkodik a természetről és a felelősségtudatot környezetében is erősíti.